معرفی مدل های سازه های خاص موجود در نرم افزار Sap2000

نویسنده admin 1396/06/01 0 نظر مطالب,
معرفی مدل های سازه های خاص موجود در نرم افزار Sap2000

 

معرفی مدل­های سازه­های خاص موجود در نرم افزار SAP2000

 

در این مقاله آموزشی به یکی از مهم ترین نرم افزار های رشته مهندسی عمران یعنی نرم افزار  SAP2000 پرداخه می شود . در مقاله ای تحت عنوان توضیح و آموزش نصب نرم افزار SAP2000 به توضیح و آموزش نصب نرم افزار SAP2000 پرداخته شد که برای مطالعه بیشتر می توانید به این مقاله مراجعه نمایید . در این مقاله آموزشی به معرفی مدل های سازههای خاص در نرم افزار SAP2000 پرداخته می شود که امیدواریم برای دانشجویان و علاقه مندان مفید واقع شود . نرم افزار SAP2000 یکی از مهم ترین نرم افزار رشته مهندسی عمران در مقطع کارشناسی ارشد می باشد که بسیاری از دانشجویان با استفاده از نرم افزار SAP2000 به ارایه مقالات عامی و پژوهشی , ارایه پایان نامه ها کارشناسی ارشد و پروژه های صنعتی می پردازند . نرم افزار SAP200 نرم افزاری قدرتمند در مدلسازی سازه­های خاص است . نرم افزار  Sap2000 به دلیل داشتن قدرت بالا در ترسیم و طراحی کاربردهای زیادی در صنعت دارد و می­توان گفت که تمامی سازه­های عمومی و خاص را می­توان با نرم افزار SAP200 طراحی نمود . محیط و منوهای نرم افزار SAP200  شبیه نرم افزار ETABS است و می­توان گفت که ETABS بخش کوچک و با کاربرد عمومی تر نرم افزار SAP200 است . در زیر به مجموعه سازه­های بسیار کاربردی که در نرم افزار SAP2000 وجود دارد می­پردازیم .

با اجرا کردن نرم افزار SAP2000 وارد منوی FILE شده و روی گزینه New Model کلیک می­کنیم، کادر محاوره­ای New Model مانند شکل زیر باز می­شود .

 

 

 

کادر محاوره­ای New Model

 

  • آیکون Beam:

این آیکون برای مدلسازی انواع تیرها با دهانه­ها و تکیه­گاههای گوناگون است . با کلیک روی این آیکون، کادر مربوط به ترسیم تیر باز می­شود . که فقط کافیست در خانه اول تعداد دهانه­ها و در خانه بعدی طول هر دهانه را وارد می­کنیم .

 

  • آیکون 2D Trusses:

در این آیکون سه نوع خرپای مسطح یا دو بعدی وجود دارد. در دو خرپای اول فقط کافیست تعداد تقسیمات، طولو ارتفاع آن را وارد کنیم تا خرپای دوبعدی ترسیم شود. در خرپای بعدی به دلیل شیبدار بودن عضو بالایی تعداد پارامترهای ورودی افزایش می­یابد.

 

  • آیکون 3D Trusses:

این آیکون نیز برای ساخت خرپاهای سه بعدی کاربرد دارد . با کلیک روی این آیکون کادری باز می­شود که در قسمت کشویی آن اولین گزینه مربوط به خرپای فضاکار است که برای پوشش سقف­های با مساحت بالا کاربرد دارد . پس از این سازه 4 نوع دکل خودایستا قرار گرفته که می­توان از آنها برای مدلسازی انواع دکل­های مخابراتی و پست­های انتقال برق فشار قوی استفاده کرد . آخرین گزینه مربوط به خرپاهای سه بعدی، دکل­ای مهار شده با کابل هستند . باید توجه داشت که این الگوهای آماده زمان مدلسازی به این پیچیدگی را به صورت چشمگیری کاهش می­دهد .

 

  • آیکون 2D Frames:

این آیکون برای مدلسازی قاب­های دو بعدی کاربرد دارد . الگوی قاب­ها به 3 دسته­ی قاب پرتال ، قاب دارای بادبند همگرا و قاب­های دارای بادبند واگرا دسته­بندی می­شوند .

 

  • آیکون 3D Frames:

برای مدلسازی یک قاب 3 بعدی با سقف­هی متعارف می­توان از الگوهای این آیکون استفاده کرد .

 

  • آیکون Wall و Flat Slab:

برای مدلسازی دیوارهای برشی و حائل و همچنین دالهای تخت از این آیکون­ها استفاده می­شود .

 

  • آیکون Shells:

این آیکون برای مدلسازی پوسته­ها کاربرد دارد . از انواع سازه­های پوسته­ای که در الگوهای این آیکون قرار دارد می­توان به مخازن استوانه­ای ، سقف­های مدور تکی و چندتایی ، سازه­های ورقی با ورق­های تا خورده ، سازه­های کره­ای و انواع گنبد اشاره کرد . بار غالب روی این سازه ها بار باد است که به راحتی می­توان این بار را در نرم­افزار ایجاد کرد و بر روی سازه اعمال نمود .

 

  • آیکون Staircases:

برای مدلسازی انواع پله ­ها و مخصوصا پله ­های دایره­ای می­توان از این آیکون بهره­ برد .

 

  •  آیکون Storage Structure:

از این آیکون می­توان برای مدلسازی دو نوع منبع آب هوایی که دارای مقاطع و شکل گوناگون هستند استفاده نمود . الگوی دیگری که در این آیکون قرار دارد مربوط به مخزن­های سیلو می­شود . در این گونه سازه­ها بیشتر به بارگذاری هیدرواستاتیکی پرداخته می­شود .

 

  • آیکون Underground Concrete :

برای طراحی سازه­های بتنی مدفون در درون زمین می­توان از این آیکون استفاده کرد . اطلاعاتی را که باید توسط کاربر وارد شود به شکل زیر است .

 

 

مقدار دهی به سازه­ی بتنی مدفون درون زمین

 

 

  • آیکون Solid Model:

این آیکون برای ساخت قطعات و سازه­های توپر است که برای مدلسازی سدهای قوسی ، سدهای قوسی-وزنی و بلوک­های توپر استفاده می­شود . این سازه ها نیز تحت بارگذاری بارهای هیدرواستاتیکی و نیروهای زلزله هستند .

 

  • آیکون Cable Bridges:

برای ترسیم و طراحی پل­های کابلی از این آیکون می­توان بهره برد . در نرم افزار SAP2000  با بهره­گیری از آیین نامه­های کشورهای مختلف انواع وسایل نقلیه به صورت پیش­فرض معرفی شده­ اند و وزن این وسایل در محل چرخ­ها و محورها وجود دارد . بنابراین قابلیت بارگذاری متحرک وجود دارد و هم چنین می­توان باندها و خط­های حرکت وسایل نقلیه را هم مدلسازی نمود .

 

  • آیکون Quick Bridge:

در این آیکون پل­های دارای مقطع ذوزنقه به سرعت مدل می­شوند و می­توان روند طراحی را سرعت بخشید .

 

  • آیکون Pipes and Plate:

یکی از آیکون­های دارای الگوی زیاد همین آیکون است . این آیکون مربوط به مدلسازی لوله­ها و ورق­ها است . هم چنین اتصالات لوله ها به هم ، اتصال لوله به ورق ، شکل­دهی به لوله و تبدیل لوله با قطرهای مختلف به هم در الگوهای آماده این آیکون وجود دارد . مشابه لوله ­ها برای پروفیل ­ها نیز به همین شکل الگوهایی وجود دارد که بسته به نیاز می­توان از آن استفاده کرد .

یکی دیگر از مزایای بسیار خوب نرم افزار SAP2000 دارا بودن الگوهای زیادی برای ساخت مقاطع می باشد. به طور مثال برای مقاطع فولادی الگوی انواع پروفیل ­ها در شکل زیر نمایش داده شده است .

 

 

 

 

هم چنین مقاطع بتنی در شکل زیر نشان داده شده است .

 

 

 

 

مقاطع آلومینیومی نیز در شکل زیر آورده شده است .

 

 

 

و درنهایت نیز مقاطع نورد سرد در شکل زیر نشان داده شده ­­اند.

 

 

 

به دلیل اهمیت نرم افزار SAP2000 در مقطع کارشناسی ارشد برای ارایه مقالات علمی و پژوهشی , پایان نامه های کارشناسی ارشد و کاربرد آن در پروژه های صنعتی در این مقاله آموزشی سعی بر آشنایی با برخی کاربرد های نرم افزار SAP2000 پرداخته شد که امیدواریم که برای علاقه مندان مفید واقع شود .

برای مطالعه مقاله های بیشتر می توانید از مقاله های آموزشی زیر استفاده نمایید :

آشنایی و راهنمای نصب نرم افزار Abaqus

آشنایی با نرم افزار Flow3D

آشنایی و راهنمای نصب نرم افزار OpenSees

آشنایی با نرم افزار Safe

 

افزودن نظر